על לחץ דם, השפעותיו ודרכי הטיפול בו ניתן לכתוב מגילות שלמות מכיוון שהוא מהווה בעיה לכל בני האדם ובכל הגילאים. למזלנו דרכי הטיפול בו רבות וויסותו ניתן לשליטה במרבית המקרים בעזרת תרופות ושינויים של אורחות החיים. מעט על התופעה וסימניה בכתוב שלפניכם.
הכותב – אלעד גורפינקל
לחץ דם גבוה, או כמו שמכונה לרוב – Arterial hypertensio, הוא מצב רפואי כרוני בו לחץ הדם הזורם בכלי הדם (ובפרט בעורקים) עלה לערכים גבוהים מהמקובל. את לחץ הדם נוהגים לחלק ל-2 קטגוריות: סיסטולי ודיאסטולי. 2 קטגוריות אלו מסמלות האם שריר הלב מתכווץ (סיסטולי) או נרפה (דיאסטולי) בין 2 פעימות. 2 ערכים אלו מייצגים את הלחץ המרבי והנמוך ששריר הלב מייצר.
ישנן הגדרות שונות למדד לחץ דם נורמאלי. לחץ דם תקין במנוחה הוא בין 100 ל 140 מ”כ סיסטולי ובין 60 ל 90 מ”כ דיאסטולי. לחץ דם גבוה, אם כך, מוגדר אם מדדיו עומדים על 140/90 מ”כ ומעלה. את מדדי לחץ הדם מסווגים כראשוני או כמשני. כ90-95 אחוזים מהמקרים נחשבים ראשוניים, כלומר לחץ דם גבוה ללא סיבה רפואית ניכרת. שאר 5-10 האחוזים מוגדרים כלחץ דם משני. הכוונה למאפיין ה”משני” מצביעה על בעיה ראשונית שהביאה למצב זה כמו למשל כשל בתפקוד הכלייתי, מחלה של כלי הדם, הלב, בעיה של המערכת ההורמונלית ועוד.
הסיבות להיווצרות לחץ דם גבוה אינן ידועות תמיד ובחלקן הארי מלוות בהצרות והתקשות של המערכת העורקית (Atherosclerosia). מקרים רבים של לחץ דם גבוה נמצאו קשורים גם להצרות והתקשות של עורקי הכליה (אחד או שניהם), לעלייה בערכי האדרנלין (דבר האופייני במקרים של גידול בבלוטת האדרנל) ולעוד גורמים כמו שימוש בסמים ותרופות, השמנה, העדר פעילות גופנית, הריון ומחלות הקשורות למערכת ההורמונאלית (קושינג, בעיות בתפקוד בלוטת התריס, אקרומגאלי, תסמונת קוהן ועוד). כמו כן, ידוע כי ככל שעולה הגיל כך קיימת עלייה בערכי לחץ הדם. לנתון זה מתווספת הגנטיקה והשפעת הסביבה (סטרס בעבודה, מחויבויות משפחתיות ועוד).
במרבית המקרים אין ללחץ דם כל סימן הניכר לעין או כזה שניתן להרגישו וזיהויו הנו לרוב דרך צג המסך של מד לחץ הדם בבדיקה שגרתית או כזו הבאה לאתר בעיה לא קשורה ישירות. עם זאת, במחקרים שבדקו אנשים הסובלים מיתר לחץ דם ניכר כי רבים מהם דיווחו על כאבי ראש (בעיקר מאחורי הראש ובשעות הבוקר) ,תחושת כבדות, תחושה טרום התעלפותית וחוסר תחושה בראש (Lightheadedness), ורטיגו, טינטונים (צלצולים, שריקות וצפצופים באוזניים), שינויים בראיה ועוד.
לסיכום
לחץ דם גבוה עלול להיות קטלני ולשבש את חיינו בלי שהתכוננו לבואו וכאשר הוא מגיע, זה עלול להיות מאוחר מדי. לא נותר לנו הרבה מלבד בדיקות לחץ דם שגרתיות. ההמלצה הגורפת היא לנסות להימנע מעליית ערכיו של לחץ הדם. אם נשמור על אורח חיים בריא גופינו, יתכן וישמח על כך, אז שמרו על משקל מאוזן, הקפידו על פעילות גופנית כשגרת חיים, הימנעו מעישון או שתיית אלכוהול וקפה מופרזים. כמו כן, נסו להימנע מסטרס מיותר והרגיעו את גופכם ומחשבותיכם ככל הניתן (מדיטציה, טיולים בחיק הטבע ועוד).
ליצירת קשר עם הכותב – לחצו כאן