בחלקו הראשון של הנושא הכה מדובר נחשפנו לתופעה שכבר מזמן הפכה למגיפה הרסנית. פעולה שאמורה להיות משחררת ומפחיתת עומסים מתגלה כאחת הפוגעת, לא רק במערכת התנועה, אלא גם למערכות גוף רבות. בכתבה הבאה נפרט אילו סימפטומים עלולים להופיע כתוצאה מלחץ תנוחתי ממושך על עמוד השדרה. מה שתגלו, עלול בהחלט להפתיע אתכם.
מערכת התנועה היא אותה מערכת המורכבת מעצמות המחוברות ביניהן על ידי רצועות. על מנת שתנועתנו תתקיים אנו זקוקים למערכת מניעה הכוללת שרירים וגידים וכדי שהתנועה תתבצע באופן חלק וללא שחיקה מכוסים כל קצוות העצמות בסחוסים. כל מפרק ומפרק הנו צומת תנועתי מורכב ומסובך ופירוט שלהם יעשה במאמר נפרד.
אז אילו סימנים וסימפטומים המשויכים לאותה מערכת קינמטית (תנועתית) עלולים להופיע כתוצאה מישיבה ממושכת או כזו המתבצעת באופן לקוי? מניתי מספר מקרים:
- צוואר, שכמות וגב – תתכן נוקשות או כאב חד, מגבלה תנועתית, ושריפה בלתי נסבלת בשכמות ואף בזרועות, המרפקים והאצבעות.
- הצירות תעלת שורש כף היד ( Carpel Tunnel Syndrome).
- ירכיים, ברכיים וכפות רגליים – כאבים המלווים בנימולים, עקצוצים והירדמויות.
- החלשות שריריי הישבן והירכיים, דבר הפוגע קשות ביציבה, ביכולת לדחוף את הגוף בהליכה או בקימה. קיים קשר ישיר למעידות ונפילות בגיל מתקדם.
- פצעי לחץ, בעיקר באזור העכוז
- התנוונות וחולשה של שריריי הבטן והגב והפיכתם רכים
- בלט דיסק
- פריצות דיסק
- דלקות פרקים וכאבים כרוניים
- מגרנות,כאבי ראש ובעיות ראייה
כלוב בית החזה והצלעות, עצמות האגן ועמוד השדרה מהווים כלי קיבול לאיברים הפנימיים. יציבה לקויה, כזו הנגרמת כתוצאה מהרגלי ישיבה לקויים, תגרום לעיוותים בשלד העלולים לפגום בפעילות מערכות פנימיות אלו. האברים בחללי החזה והבטן נמצאים בתנועה תמידית. המעיים, הריאות, הקיבה ועוד. כל איבר צריך להיות במקומו מבלי שאיברים אחרים ילחצו עליו, יתר על המידה, וישבשו את עבודתו.
בתנוחת הישיבה גדל הלחץ התוך בטני (Intra abdominal pressure), לחץ זה לוחץ את האיברים הפנימיים באופן רב ממדי לכל כוון (למטה אל קרקעית האגן, לאחור אל חוליות עמוד השדרה ולפנים אל מחוץ לכלוב בית הצלעות. הלחץ פוגע במנח החוליות ,מקשה על הנשימה משבש את ההולכה העצבית לא רק אל עבר רקמות התנועה והחיבור של כל הגוף אלא גם אל האיברים הפנימיים ובכך מאט משמעותית את זרימה הדם ואיזון ריכוז הנוזלים בגוף.
שיבוש ההולכה העצבית של מערכת התנועה כמעט בוודאות יגרום לשיבוש ברמת המיקרו, ברמת התא.
כשם שדג חייב מים ככה גופנו חייב ברענון ובתנועה וכאשר הישיבה הממושכת לא נקטעת על ידי רענון, עבודת השרירים נפסקות כמעט לחלוטין ותוך מספר שעות “כבים” אותם אנזימים (זרזים) המצויים בכלי הדם ואחראים על שרפת שומנים. ישיבה ממושכת משפיעה באופן שלילי על ביצועים של תהליכים תוך תאיים לא רק במערכת השריר והשלד אלא גם במערכות נוספות בגוף כמו למשל מערכת העיכול וחילוף החומרים, מערכת הלב וכלי הדם, מערכת הלימפה לפינוי הפסולת הנערמת ועוד רבות.
אנשים היושבים שעות רבות מאבדים את האפשרות לפעילות מטבולית אופטימלית במשך היום וההוצאה האנרגטית צונחת – לעובדה זאת יש השפעה כרונית על תפקוד אברינו הפנימיים.
הסימפטומים העלולים להופיע כתוצאה מחוסר תנועה ולחץ תוך בטני מוגבר וממושך:
- בעיות במערכת העיכול (עצירות וגזים ), מחקרים רבים מצאו קשר בין ישיבה ממושכת וחוסר תנועה לסרטן המעי הגס.
- בעיות בלבלב – פעילות יתר של הלבלב שתפקידו לייצר אינסולין (הורמון הקושר את הסוכר לתאים לצורך ייצור אנרגיה). כשמרבים לשבת התאים בשריר אינם מגיבים מידית לאינסולין אז הלבלב מייצר עוד ועוד אינסולין – דבר העלול להוביל לסכרת ומחלות אחרות. מחקר משנת 2011 מצא שדי ביום שלם של ישיבה ממושכת כדי להוביל לירידה בתגובה לאינסולין.
- בעיות בדרכי השתן ומערכת המין.
- מחלות לב וכלי דם. ישיבה ממושכת מאטה תהליכים כימיים בגוף. כמו כן השרירים שורפים פחות שומן והדם זורם באטיות רבה יותר. ישיבה ממושכת פוגעת בסירקולציית הדם בגוף ומעודדת הצטברות נוזלים באזור הרגליים, דבר העלול להוביל לתופעה חמורה של היוצרות קרישי די העלולים להיסחף כלפי מעלה ולסכן את הלב והמוח.
- רגליים נפוחות וורידים בולטים.
- מוח מעורפל – פעילות גופנית מזריקה דם עשיר בחמצן למוח ומזרזת תהליכם כימיים. הריכוז מוגבר ויכולת החשיבה חדה ופחות מעורפלת.
- השמנת יתר.
לסיכום
בחלק זה ובקודמו הכרנו את מגפת הישיבה והשפעותיה על גוף היושב. נוכחנו לדעת שמקור הבעיה הנו במשך הישיבה ובצורתה המסבות נזק למערכת השריר והשלד הקצרות בתנועה וכשזו מצומצמת ומלווה בתנוחות לקויות – יש סיבה למסיבה.
במאמר המסכם נבדיל בין תנוחות לקויות לתקינות, נלמד איך להשתמש בציוד המשרדי שלנו ונכיר דרכים לתנועה משמרת בזמן הישיבה.