ניסיתם פעם לעצום את העיניים למשך מספר שעות כשאינכם ישנים? ניסיתם לצעוד ברחוב או לרכב על רכב דו גלגלי כ-5 שניות כשעיניכם עצומות? אני מנחש שלא. חוש הראייה הנו חוש הישרדותי ועל כן מרכזיותו. פרט למקרים בהם אנו ישנים או נחים חוש זה משמש אותנו בשלל פעילויות כמו הגעה מיעד ליעד, קריאה, נגינה, הקלדה במחשב ועוד פעולות רבות. נכון שניתן לבצע פעולות אלו ללא שימוש בחוש זה אבל המציאות הזו אינה קלה אפילו לדמיון.
העין היא מערכת אופטית מורכבת ביותר הקולטת גופים ומידע רבים המועברים למוחנו, עוברים עיבוד ומפיקים תגובה. למשל – המוצץ נפל לתינוק. אנו רואים את הנפילה (קלט), מעבדים את הנתון (התינוק יבכה ללא המוצץ). אנו אוספים את המוצץ, שוטפים אותו ומוסרים חזרה לתינוק (פעולה, פלט).
בעזרת העיניים אנו מנווטים את דרכינו אל כל יעד ויעד, רואים עם מי אנו משוחחים ומבצעים מטלות רבות כקריאה, נגינה, ספורט ושלל פעולות אך לא די בכך, לחוש הראייה משקל רב בשמירה על שיווי משקל ומיקום גופינו במרחב (נסו לעמוד על רגל אחת מספר שניות ועצמו עיניכם). כושר הראייה מושפע מגורמים רבים כאשר אחד המרכזיים הנו הגיל. כאשר אנו מתבגרים נחלשת גם יכולת ההסתגלות של העין. השריר השולט בעדשה מתנוון עם הגיל, מתחילות בעיות במרחק הראייה ובעיקר מתחילה תופעה המכונה –Presbyopia בה צפייה בשדה הראייה הקרוב דורשת תיקון.
אחד הגורמים המדוברים ביותר שמשפיע על הראיה שלנו הנו הישיבה הממושכת אל מול צג המחשב. בהייה ממושכת בצג גורמת לפעילות וכווץ יתר של שריריי העין ובדומה לשאר שריריי הגוף, גם בעיניים נוצר מתח ויש להרפותו. תכנית תרגילים זו מוגשת עבורכם על מנת שתוכלו להעניק לעינכם את היכולת להתמודד עם המעמסה התמידית המוטלת עליהן.
האם די בשנת הלילה כדי להעניק לעיניים את המנוחה להן הן ראויות? ובכן, בשנת הלילה העיניים לא ממש נחות כלומר, הן נחות אבל גם נוהגות לנוע בפעולה המכונה ” רעידות עיניים מהירות” (REM). עובדה זו והעובדה כי לאחר יום עבודה ממושך בו העיניים אינן מטיבות לנוח ואף מרבות בהרגליי ראיה וקריאה לקויים, די בהן כדי להבין את הצורך העז בתרגול והרפיה כדי למנוע נזקים מצטברים.
לפעולת הקריאה יש חשיבות רבה מאוד. אנו נדרשים לבצעה פעמים רבות ביום, בכל יום וכל החיים (בשאיפה). לקריאה יש השפעה רבה על מצב העיניים ולכן החשיבות ללמוד לא רק לקרוא, אלא גם איך ובאיזו צורה ומנח. עלינו ” לחנך ” את העיניים להרגלי ראיה נכונים
מטרת החלק המעשי היא להקנות לכם, המתרגלים, כלים לתחזוקה שוטפת ולזמן בלתי מוגבל. התרגילים נועדו לא רק לשמר את העיניים אלא בעיקר להרפותן.
לפני שנתחיל לשמור על העיניים שלנו בואו נכיר ו”נראה” אותן מקרוב.
(חלק מהנתונים הבאים נלקחו מאתר eyes.co.il – האתר הישראלי לרפואת עיניים).
- האישון – חלל שחור המהווה את החור במרכז הקשתית. הוא משנה את גודלו בהתאם לתאורה ולגודל החשיפה האור. האישון קובע את כמות האור הנכנסת לעין מבעד לקרנית.
- הרשתית – השכבה הפנימית של העין. היא מורכבת ממספר שכבות תאים וסיבי עצב. מכילה קולטני ראייה. הרשתית אחראית על קליטת האור המגיע מבחוץ דרך הקרנית, האישון והעדשה. כמו כן, הרשתית מרפדת מבפנים את חלל העין ויש לה תפקיד חשוב בראיה ההיקפית ובראייה בחשכה.
- שרירים – לכל עין מספר שרירים הפועלים בהתאמה ומניעים את גלגל העין. כאשר התאמה זו מתערערת נוצרת ה”פזילה”. קיימת התאמה בין מנחי הגוף והראש למצבי המתח והכיווץ של שרירים אלו.
- עפעפיים – קפלי עור הממוקמים לפני העין ומורכבים משרירים וסחוס. מרקמם הפנימי הנו לח ושמנוני. לעפעפיים תפקיד חשוב מאוד. הם שומרים על הלחות על ידי פיזור הדמעות באופן אחיד ובנוסף הם שומרים על העין מפני גופים זרים ומסייעים ליצירת חשכה בעת השינה (על ידי כיסוי העין).
- קרנית – כיפה שקופה בקדמת העין הבנויה ממספר שכבות של תאי אפיתל, אנדותל ועוד. כאשר אנו מתבוננים באובייקט מסוים קרני אור נשלחות אל פנים העין, אך בטרם אותן קרניים נכנסות אל הרשתית הן נשברות אופטית על ידי הקרנית.
- קשתית – רקמה זו, המעניקה לעין את צבעה, מכילה שרירים האחראים על כיווץ והרחבת האישון שבמרכזה. היא ממוקמת אחרי הקרנית ולפני עדשת העין הטבעתית.
- כלי דם – עורקים, עורקיקים, ורידים ונימים המזינים את העין ומפנים ממנה חומרי פסולת. זה מתרחש בעיקר ברשתית.
- לשכה קדמית – נוזל צלול בין הקרנית לאישון המהווה נדבך בחלל הקדמי של העין (3 – 4 מ”מ בעומקה).
- עצב הראיה
(OpticNerveׂ) – ממוקם בקיר האחורי של העין וחודר למוח דרך ארובת העין אל האונה העורפית. תפקידו – להעביר מידע (דחפים ומסרים עצביים של הראיה) למוח שם מתבצע עיבודו והמרתו לתמונה. - לובן העין (Sclera) – המעטפת הלבנה של גלגל העין המהווה קו הגנה ישיר של העין ושכבותיה הפנמיות. מגיעה עד הקרנית ואטומה לאור.
- מקולה – הכתם הצהוב הממוקם במרכז הרשתית ובו מרוכזים קולטני הראיה. הוא האחראי על חדות העין ועל ראיית הצבעים.
כמה הערות מפתח לפני שנעבור לחלק המעשי בו תמצאו תרגילים יעילים אשר יחזקו את שרירי העיניים שלכם/ן כמו גם את מיקוד ראייתכם/ן ואף יסייעו לשחרור מתחים רבים המוטלים עליהן ללא הרף. לכל התרגילים הסבר ממוקד וקל להבנה.
- בעת ביצוע התרגילים נסו לשחרר ולהרפות לא רק את העיניים אלא גם את הצוואר וכלל הגוף.
- מצאו את התרגילים המתאימים ביותר עבורכם ובצעו מדי יום.
- אין צורך לבצע יותר מ – 5 תרגילים בכל פעם.
- התייחסו לתרגילים כאימון זהה לאימונים של כלל שרירי הגוף.
מטרת התרגילים
- חיזוק, שחרור, הרפיה והגמשה של שרירי הראייה.
- הפחתת עומסים המוטלים עליה יום יום.
- רכישת הרגלי ראייה ומיקוד שיקלו על העיניים ויתפקדו באופן נכון ובמינימום מאמץ.
הערות
- כל תופעה חריגה כסחרחורת, כאב ראש, בחילות ועוד, דורשות הפסקה מידית של ביצוע התרגילים.
- ביצוע התרגיל/ים הנו באחריות המבצע בלבד.
- בביצוע התרגילים המבצע מאשר כי מצב בריאותו הכללית ובריאות עיניו בפרט, הם תקינים.
- בביצוע התרגיל/ים מודע המבצע כי מפרסם התכנית אינו רופא עיניים/ אופטימטריסט או כל גורם מוסמך רפואית לטיפול בבעיות עיניים.
- הכתוב הנו בהמלצה בלבד וביצוע תרגילי הראיה הנו באחריות המבצע בלבד.
התכנית כוללת למעלה מ20 תרגילים ממקורות שונים וביניהם
תרגילים על פי שיטת בייטס לשיפור הראייה.
על שיטה תוכלו לקרוא פה!!!